" Sizde ekibimize katılıp , Web sitemizde yazar olmak ister misiniz ?

Araştırmayı seven , bilgi ve becerisine güvenen.

Gönüllü olarak aramıza katılmak isteyen arkadaşlar.
seçeneğine tıklayarak bizimle irtibata geçebilirsiniz. "

Tasarım , Test/Analiz ve Üretim Programları CAD,CAM,CAE Kıyaslaması 1 - Haluk Abiden Tavsiyeler 4

Paylasan: Tarih: 4 Mayıs 2015 Pazartesi | 10:44

Hangi CAD-CAM-CAE yazılımları? - Bölüm 1

"Autocad ile el çizimi arasında iseniz halen, mağaranızdan çıkmayın. Dünya öyle de dönüyor. Ama kariyeriniz ve firmanız için birşeyler öğrenmek isterseniz size yeni nesil tavsiyelerim."



Bu yazı aslında firmalara ama kullanıcılar da kendi kariyerlerini buna göre çizmeliler. 2 bölüm olacak bu yazı. Bu sefer temel kavramları atalım. Çok daha detaylısı yakında. Bir başka yazıda da mühendis ve kullanıcılar için tavsiyelerim olacak. Öncelikli sorun şu ki; hangi CAD diye saplantıda olmamalısınız. CAD yazılımı tek başına sadece yüktür. Bireysel yada kurumsal olarak fark etmiyor.

İlk bilmemiz gereken CAD-CAE ile işiniz var mı? Diğer cevaplamanız gereken sorular ise;


  • Tersine mühendislik ile data elde edecek misiniz önümüzdeki 3-5 yıl içinde?
  • Tasarımlarınızı keyif için mi, yoksa bir gün imal edilsin diye mi yapıyorsunuz? İmalat olacak ise, çalışma şartlarına uygun şekilde parça kırılma, montaj çalışma analizleri yapacak mısınız?
  • CAM yani CNC tezgaha kod çıkartmak için bir yazılıma ihtiyacınız var mı?
  • Bu programların ilk yatırım ve yıllık ödenen maliyetlerini gerçekten araştırdınız mı?


CAM ve CAE için tehlikeli adım nedir bilir misiniz?

Gereksiz yere program almak. Bunun yerine dışarıya bu işi yaptırıp, işe alacağınız elemanın maaş+sigortası olacak 4000-5000 TL den kar etmek daha akıllıcadır. Analiz yapacak kişiyi istihdam etmek bir KOBİ için büyük hatadır. Genelde sizin bünyenizde işi öğrenip, kendi işini kuracaktır.

İşin tabiki bir de bireylere tavsiye yönü var. CAM öğrenmek için can atmayın artık. Eğer meslek lisesinden biraz CNC tezgah kurcalamışlığınız yok ise, CAM den uzak durun. Önce CAE öğrenin ve sonra CAM için eğitim almaya heves edin. İkisi için de malzeme ve imalat bilginiz olmalı. Sanayide 1-2 yıl gezinmeden, bu konularda uzman olmanız imkansız.

Gelelim yazılımlara. CAD için 3 grup var;


  1. Sadece çizim olsun firmamızda yada kariyerimde genel amaçla derseniz. Autocad, ZWCAD, CADKEY, Solid Edge vs... vs...
  2. Mekanik çizim programım olsun ve montajlarda sağlıklı çalışsın. Biraz CAM için de ileride kullanırım derseniz SolidWorks ile Inventor kapışıyor artık. Burada SpaceClaim 2015 versiyonu da aşağıdaki linklerden izlemenizi öneririm. http://www.spaceclaim.com/en/Resources/VidPlayer.aspx
  3. Bir de CATIA ve UG (Siemens NX) kapışması var. Dışarıdan gariban şekilde PTC'nin izlediği.


Autodesk inanılmaz bir atak yaptı. Artık körü körüne SolidWorks demeyin. Ilogic ve Fusion ile birleşmiş bir Inventor SolidWorks'ten daha güçlü. Ammma sorun ne peki? Sorun şu! Yıllardır Pro/E'yi Türkiye'de öldüren, gömen, satılmasını engelleyen ve tanınmadan çöpe gönderen İNFORMATİK firması nasıl ki bitirdiyse bu ürünü, AUTODESK de Türkiye'de facia. AUTODESK ürünlerinin kaçını kendi bayileri tanır ve satar bilir misiniz? %20'si bile değil.

Bakın şu linke bakalım. Kaç alanda, kaç programı var AUTODESK'in.

http://www.autodesk.com.tr/products

3DS MAX, Maya, MoldFlow, BIM360, Fusion, Revit, Showcase, Electrical vs.. öyle böyle programlar değil. Kaldı ki analizler vs... SolidWorks, CATIA'nın aşık atabileceği bir ürün grubu değil bunlar. Yazık ki, Türkiye'de çok başarısız aynen PRO/E'nin wildfire-CREO geçişini duyurmaktan aciz İNFORMATİK gibi.

Geri dönelim CAD konusuna. Eğer ki, makine ve kalıp sanayide çalışacaksanız. Size SolidWorks-SolidCAM paketi, Inventor-InventorCAM paketi, SpaceClaim CAD-CAM yeter. Topsolid, Solid Edge vs.. vakit kaybetmeyin.

Ama savunma sanayi ve havacılık için (artık otomotiv demeyeceğim o malum) CATIA ile Siemens UG NX arasında bir kapışma var. Vardı. CATIA enfes, CATIA harika diye koşanlar nefes alsın ve şu iki makaleye bir baksın. En büyük CATIA referansı neden UG diye karar verdi diye okusunlar.




Burada bir ara verip, CAE için konuşalım. Bakın CAE farklı alanlara ayrılır. Simulasyon, Animasyon ve CAE karıştırılmamalı. Bazı alanlar için örnekler yazayım.


  • Tersine mühendislik, data okuma, STL nokta bulutlarını direkt katılama konusunda tek çözüm var SpaceClaim. Ama RevWorks ile SolidWorks paketi de güzel çözüm. Burada ek bir soru var FARO yada Next Engine gibi bir tarama cihazınız olsa mı? Bu da başka yazının konusu. Ama 3D yazıcılar gibi bunlar da ucuzladı. Yurtdışından alın, gelsin. Kullanımları kolay. Türkiye'de fahiş pahalılar. Bu konuda PTC de iyi de... neyse yine başlamayayım.
  • Plastik akış analizi derseniz kalıpçılar için. Moldflow ile kapışan çok ürün yok. SolidWorks Plastics için çok temel seviyeye razı olmanız lazım. SpaceClaim için SolidWorks Plastics'i üreten firma SIMPOE direkt entegrasyon verdiğinden, benzer sorunlar yok.
  • Kuvvet, basınç, mukavemet, sıvı ve hava akış analizleri denince bir numara ANSYS. Bunu tartışamayalım. Arkasından NASTRAN ve ADAMS gelir ama burada AUTODESK ismini yine duyacaksınız biraz araştırırsanız. Bu arada yine reklam olsun. SpaceClaim geçen yıl 85 milyon dolara ANSYS'e satıldı. Şu an direkt ANSYS için data düzelten, hataları onaran ve direkt çalışan tek CAD yazılımı.


Sac analiz ve açılımları için LOGOPRESS, 3d Quickpress gibi çözümler SolidWorks tasarımcıları için hazır. Ama tam CAE diyemeyiz.

Bir başka yaklaşım ise render yani foto-gerçekçi kaplama. Burada SolidWorks'e ait olan PhotoView (eski adı ile Photoworks) artık ağır kalıyor. Çünkü ekran kartı ve RAM delisi bir yazılım. İş istasyonlarında bile ağır maalesef. Serbest modelleme yazılımları yanında V-RAY benzeri çözümler getirse de, tüm CAD yazılımları için KEYSHOT ve HYPERSHOT önerimdir.

Kataloglama derseniz o zaman seçenek çok. 3D Via Composer (SW Composer) diye koşmayın hemen. Autodesk Showcase dahil 3 ayrı çözüm sunar. SAP Visual Enterprise bir başka şahaser. COREL'in bir çözümü var. Inventor Publisher var bir de tabi.

Geldik CAM konusuna. CAM için önemli kıstas arkasındaki isim. Ayrıca beraber alacağınız CAD yazılımı her türlü datayı açıp düzeltebilmeli. CAM için kimden ne data geleceği belli olmaz. Bu konuda çok ağır tavsiyelerde bulunmayacağım. Çünkü çözümleri firmanıza çağırıp, denemelisiniz.

Bir de kütüphane meselesi var. Hazır parça kütüphanesi. Örneğin SolidWorks kullanıyorsanız, cıvata, somun, rulman, dişli dışında birşey bulamazsınız. Motorlar, kalıp setleri, yaylar vs.. için Traceparts gibi bir kütüphane tavsiyemdir. Burada bir reklam daha yapayım, madem bu kadar yazdım. SpaceClaim içinde Traceparts ücretsiz gelir.

Ve yarının en büyük sorunu. Tüm diğer CAD datalarını ve STL tarama nokta bulutlarını vs... sorunsuz direkt okuma. Burada açık ara reklam yapayım :) SpaceClaim tüm CAD datalarını direkt okuyor. CATIA, SW, PRO/E, STL, Parasolid vs vs... üstelik de 7 gün ücretsiz denemesi mevcut. Direkt açıp anında çevirmeden parçayı düzenleyebilmek büyük avantaj SpaceClaim için. Bu örneğin SolidWorks'te ızdırap. Featureworks ile datayı importtan çözmeniz gerekli ki, yüzeyler patlıyor yada tanınmayabiliyor. Bir diğer yanda CATIA bu alanda başarılı ek çözümler ile.

Maliyet derseniz çok ucuz çözümler var Türkiye'de lanse bile edilmeyen. Fusion CAD-CAM gibi. Kiralama sistemi ile CAD-CAM 190 dolara bile geliyor. SolidWorks de, Autodesk de onlien kullanıma yöneldiler. Kiralama sistemi için. Bunu ilk gerçekleştiren, Autodesk oldu. Buyrun buradan inceleyin.

http://autodesk360.com/

Program satın alırken 5 büyük maliyet var bunlara mutlaka bakın. Bunlara göre hesap yapın.


  • İlk yatırım ve alım maliyeti.
  • Kullanacak elemanın maaşı. Program zor ise, maliyet yükselir. CATIA ve UG gibi
  • Kullanılacak bilgisayarın maliyeti. SolidWorks artık 2 GB ekran kartı minimum isityor düşünün.
  • Yıllık bakım anlaşması ve teknik destek için sizden istenilecek para. Bu benim çalıştığım ürünlerde ücretsiz ama SolidWorks için bakım anlaşmanız yoksa, kurulum için bile destek alamayabilirsiniz.
  • Yeni versiyona geçmenin maliyeti


Tüm bu yazdıklarım aslında okumanız gerekenin %10'u bile değil. Bu yazının devamı gelecek. Bazı firmalar bu piyasada etik çalışmadığı halde, onlar için burada birşeyler yazmadım. Ama sizin için önemli olan, unutmayın ki 3-5 yıla kadar CAD-CAM-CAE satan çok firma kalmayacak. Ben 16 senedir bu sektördeyim. Çoğu yazılımı bayilerinden çok sahiplendim. Eğitimlerini ücretsiz verdiğim için şikayetler, dilekçeler ile avukatlar ile uğraştım.

Yine de buradayım ve eğer ki ücretsiz fikir danışmak isterseniz de bana ulaşabilirsiniz. Doğru program; elemanınızın değil, sizin kullanabildiğiniz çözümdür.

Bu yazının sonunda herhangi bir yazılımın reklamını yaptığımı düşünüyorsanız, hayır SpaceClaim reklamı yapmadım. Onu 7 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Hatta daha güzelini söyleyeyim mi!

Buradan bedava indirin ve lisansı ücretsiz olarak temel SpaceClaim ile dilediğiniz tasarımlarınızı yapın. BEDAVA SpaceClaim size. Design Spark firması için ücretsiz üretildi.

http://www.rs-online.com/designspark/electronics/eng/page/mechanical

Gelelim reklamını asıl yaptığım ürüne. Autodesk ürünleri. SolidWorks karşısında bir dev var. Ama Türkiye'de arkası maalesef şu an boş. Tek güzel olay bu konuda bana umut veren şu ki, SolidWorks'ü Türkiye'de düzelten insan Murat TÜZÜM'ü Autodesk transfer etti. İşte bu birisi için iniş, diğeri için çıkış olacak.

KAYNAK: Haluk TATAR
https://www.linkedin.com/pulse/hangi-cad-cam-cae-yaz%C4%B1l%C4%B1mlar%C4%B1-haluk-tatar
Bu konuyu paylas :

0 yorum:

Yorumunuzu Yazmadan Önce Aşağıdan Yorum Kurallarını Okumanızı Tavsiye Ederiz. Kurallara Uymayan Yorumlar Yayınlanmicaktır... Saygılar

-Yorum Kuralları-
1-Yorumlarınız Konuyla Alakalı Olsun
2-Kötü İçerikli,Küfür,Ahlak Dışı veya Size Yakışmayan Kelimeler Kullanmayınız
3-Yazım Kurallarına Uygun Okunaklı ve Açıklayıcı Yorumlar Yazmanızı Umuyoruz
4-Sitemizde Yazılan Yorumlardan Site Yöneticilerimiz ve Sitemiz Kesinlikle Sorumlu Değildir... Yorumların Tamamı Yorumu Yazan Kişilerce Yayınlandığı için Mesuliyet Kabul Edilmemektedir.
****=Surç-u Lisan Ettiysek Af Ola=****
Sitemizde Sizi Ağırladığımız İçin Çok Büyük Bir Kıvanç ve Mutluluk Duymaktayız...
Bizimle Olduğunuz için Teşekkürler (Otomotiv Mühendisleri Ekibi...)

 
Support : Creating Website TOMO | OMD | Automotive Design
Copyright © 2012 - 2015 Otomotiv Mühendisliği © 2022 - Her Hakki Saklidir
Template Renewal by Alican Sirin Published by Facebook Group
Proudly powered by :Google | Blogger