" Sizde ekibimize katılıp , Web sitemizde yazar olmak ister misiniz ?

Araştırmayı seven , bilgi ve becerisine güvenen.

Gönüllü olarak aramıza katılmak isteyen arkadaşlar.
seçeneğine tıklayarak bizimle irtibata geçebilirsiniz. "

İş Aramak ve Bulmak Konusunda - Haluk Abiden Tavsiyeler 2

Paylasan: Tarih: 19 Nisan 2015 Pazar | 11:48

"Aramak ile bulmak ve bulmak istemek 3 farklı durum aslında. Maalesef iş yok diye şikayet edenler, bu farkı çok ayırt edemeyenler genelde. Tamam mucize üretmem ama en azından biraz daha sağlıklı iş aramanız ve bulmanız için işte benden tüyolar."




İlk öncelikle niyetiniz olmalı. Gerçekten çalışmak istiyor musunuz? Yoksa aklınızda gereksiz bir yüksek lisans, öylesine dil öğrenmek için yurtdışında gezme fantezileri mi var? Aile işiniz mi garanti? Vatani görevinizi de aradan çıkartsanız mı ki? Yoksa artık ailenizde harçlık ve/veya destek almak rahatsız mı ediyor? Bunlara cevabınız yoksa, bunları bir çözün lütfen.

Diyelim ki, ilk aşamayı geçtik. Artık iş aramaya kararlısınız. Peki;


  • Linkedin'de profiliniz tam doluluğa sahip mi?
  • Linkedin iş ilanlarına göz attınız mı?
  • Kariyer.net benzeri sitelerdeki CVleriniz dün güncellendi mi? Oradaki CV içeriğiniz zaman ayrılarak dolduruldu mu?
  • Mülakatlara hazır mısınız? Neler sorulur, ne cevaplar vermeli yada vermemelisiniz var mı fikriniz?
  • Bir mülakata gidecek kıyafetiniz var mı? Özellikle erkekler için...!
  • Unisbul ve Eleman.net gibi sitelerin, Kariyer.net ve SecretCV gibilerden farkı hakkında bir inceleme yaptınız mı?
  • Yurtdışında çalışmak için iş bulma ajansları ile çalışmaya mecbur olduğunuzu biliyor musunuz?


Eh artık öğrenirsiniz. Gelelim bu aşamayı da çözdüğünüz ihtimale. İş ararken öncelikle dürüst olun. Siz ne kadar edersiniz? Okulunuz bitmediyse yada yeni mezunsanız aklınızda önce "iş tecrübesi kazanmak" olsun. Hemen 2000-3000 gökten yağsın olmasın derdiniz. Çünkü sizi şuursuzda 3000-5000 TL ile alan adam sizi 3 ay sonra kovunca ve siz de sanki sizin ederiniz o kadar sanarak bu rakam ile arayışınıza devam edince sonuç umudun yitirilmesi ve zaman kaybı oluyor. Önce ücret ne olursa olsun ilk 1 yıl tecrübeye odaklanın. Keşke bunu üniversite 3. sınıftan sonra aradan çıkartsanız şahane olur.

İş ararken, boşu boşuna mülakatlara gitmemek için kendinizi tanıyın. Sorun bakalım şu soruları kendinize;

Yaşayabilmeniz için en az ne kadar maaş almalısınız. En az ama. Barajımızı bilelim. Bunu yaşamak her akşam gezmek, iphone 8 çıkmadan almak, her gün sinema vs.. değil. Ayaklarınız yere bassın. Bana en az 2000 lazım nefes almak için diyorsanız, o zaman o beyniniz yanlış çalışıyor. 2000-3000 sizin keyfinizin ve egonuzun rahatlığı için gerekli. Evet arkadaşlarınızın bazıları 3000 ile iş buldu. Ama o aradı, çalıştı, emek verdi, yabancı dili var vs. vs.. sen o değilsin, bunu anla. 6 ay sonra kovulsa, sen de mi istifa edeceksin. Diğer yandan da şunu unutmayın, maaşı çok düşük de istemeyin. Zira 1 yıl sonra da size %30 zam söz verilmediyse, 800 TL olur 880 TL en fazla.

Diğer bir soru; mesai süresi kavramınız ve vazgeçilmezleriniz neler? Yeni mezunsanız, cumartesileri uyku şart bebekliğinden vazgeçin. 29 yaş öncesi yorulacaksınız! çalışacaksınız! Bunlar prensip yada kriter ise sizin için o zaman iş bulamadım beeeen diye de üzülmek hakkınız değil. Acele etmeyin önce 2 sene çalışın biraz ağır şartlarda sonra istifa edin en rahatına geçin. Yarın olmaz inşallah ama ekonomik kriz çıkarsa, tecrübeli ve kalifiye abileriniz, ablalarınız işten çıkartılıp, sizin potansiyelinize saldırınca, emin olsun pazar bile çalışacaklar.

Hedef sektörünüz ve mezun olduğunuz bölüm ne kadar alakalı veya alakalı olmak zorunda mı? İlla ki arkadaşının başvurduğu yere gitmen gerekmiyor. Farklı alanlara bak diplomana uygun, hatta farklı ülkelere. Makine mühendisi olup, banka eksperliği yapabilmeniz mümkün ise, illa ki ben autocad ile çizim yapacam bir argede diye sabit fikirli olmak, vizyonsuzluktur.

Başvurunuzu sağlıklı yaptınız mı üşenmeden? İlana CV gönderdim ya! Deme lütfen. Ön yazı yazdın mı? Kariyer.net de gördüğün ilanının sorularını cevapladın mı? Firmaya ayrıca ulaşma imkanın var biliyorsun değil mi? Zahmet edip, İK yada yöneticiye ulaştın mı? Olur mu canım. Niye zahmet edesin ki? Tıkladın ya yeter işte. Nasipseeee olur, değilseee bunalım. Hayır! İş başvurusunu tkaip edeceksin. Bugün bize AFYON'dan başvuran kişi, kendi takipçiliği sayesinde ekibimize katılıyorsa, sen de aynı ilde zahmet edip, gidebilirsin gerekirse firmaya.

Ara boş zamanınız ne oldu? Hani senin işsiz ve müsait olduğun ve kendi gelişimine üşendiğin zaman var ya. Ha işte o! Yabancı dil? "Ama Haluk Hocammmm kurslar çok pahallllııı" Eee bahanen bu mu şimdi? Duolingo ile ücretsiz dene bir kendini. Uygulaması bile var. Araştır interneti. Rosetta Stone yabancı dil setlerini ara bul, evinde 2 ayda öğren. Kursa da para kaptırma. Ama olur mu... kim uğraşacak yabancı dil ile. İki dil öğren eğer henüz işin yok ise hatta.

Bulmak iste, ara ve bul. 30 iş başvurusu ve sonuç sıfır ise. 10 mülakat ve sonuç sıfır ise, sen ters şerittesin. Uyan ve lütfen birşeyleri değiştir. Daha yazacak çok şey var ama bu yazı ve sizi uyandırma servisimiz burada sona eriyor. Teşekkürler okumaya ayırdığınız vakte ve bol şans.

Kaynak: Haluk TATAR
Bu konuyu paylas :

0 yorum:

Yorumunuzu Yazmadan Önce Aşağıdan Yorum Kurallarını Okumanızı Tavsiye Ederiz. Kurallara Uymayan Yorumlar Yayınlanmicaktır... Saygılar

-Yorum Kuralları-
1-Yorumlarınız Konuyla Alakalı Olsun
2-Kötü İçerikli,Küfür,Ahlak Dışı veya Size Yakışmayan Kelimeler Kullanmayınız
3-Yazım Kurallarına Uygun Okunaklı ve Açıklayıcı Yorumlar Yazmanızı Umuyoruz
4-Sitemizde Yazılan Yorumlardan Site Yöneticilerimiz ve Sitemiz Kesinlikle Sorumlu Değildir... Yorumların Tamamı Yorumu Yazan Kişilerce Yayınlandığı için Mesuliyet Kabul Edilmemektedir.
****=Surç-u Lisan Ettiysek Af Ola=****
Sitemizde Sizi Ağırladığımız İçin Çok Büyük Bir Kıvanç ve Mutluluk Duymaktayız...
Bizimle Olduğunuz için Teşekkürler (Otomotiv Mühendisleri Ekibi...)

 
Support : Creating Website TOMO | OMD | Automotive Design
Copyright © 2012 - 2015 Otomotiv Mühendisliği © 2022 - Her Hakki Saklidir
Template Renewal by Alican Sirin Published by Facebook Group
Proudly powered by :Google | Blogger