Merhaba arkadaşlar, son tavsiye yazımıza hoş geldiniz. Öncelikle çoğu zaman yanlış yorumlanan bir konuyla başlayalım : not ortalaması hem akademik kariyer için hem de özel sektörde çalışacaklar için büyük önem arz ediyor.
AKADEMİK KARİYER İÇİN NOT ORTALAMASI
Akademik kariyeri seçenler zaten not ortalamasının ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Ancak yine de tekrarlamakta fayda var. Bildiğiniz üzere araştırma görevlisi olmak isteyenler için ALES(Tezli Y.Lisans için) YDS'nin yanı sıra not ortalaması da direkt olarak göz önüne alınıyor. Bu yüzden not ortalamanız ne kadar yüksek olursa şansınız o kadar artacak ve hocalarınız da ( lisansı bitirdiğiniz bölümde devam etmek istiyorsanız) size o kadar çok destek olacaktır. Ayrıca MEB'den yurtdışı yüksek lisans bursu alma şansınız da bir o kadar artacaktır. Bu bursu araştırmanızı tavsiye ederim. Son yıllarda bu burstan yararlananların sayısı epey artış gösteriyor. Kısaca bahsetmem gerekirse yurtdışından döndüğünüzde devletin sizi yolladığı yıl sayısının iki katı kadar bir üniversitede kalmak zorundasınız. Tabi yurtdışında kalmak isteyebilirsiniz ancak bunun için de yüklü bir tazminat ödemeniz gerekiyor ki bu da yurtdışında çalışanlar için çok da zor olmuyor.
ÖZEL SEKTÖR İÇİN NOT ORTALAMASI
Geldik çoğunlukla yanılgının hakim olduğu çoğunluk gruba... Arkadaşlar şu konuda haklılık payınız var : iş başvurusunda not ortalamanızın pek de hükmü yoktur. Ancak özel sektörde çalışmak istiyorsanız, daha önce bahsettiğim ERASMUS gibi sizleri diğerlerinden çok daha öne zıplatacak programlardan yararlanmanız imkansıza yakın. Ayrıca çift anadal ve yandal gibi güzel fırsatları da tepmiş olacaksınız. Yine staj konusunda da istediğiniz yerleri ayarlayamama gibi sıkıntılara düşebilirsiniz.Ve özgeçmişiniz için bölümünüzden referans bulmanız da zorlaşacaktır. Son sene okul uzatma sürprizi yaşamaktansa, iyisi mi siz notları yüksek tutmaya bakın.
PROFESYONEL HAYATA İLK ADIM : STAJ
Staj bildiğim kadarıyla her mühendislik fakültesinde bir zorunluluktur. Bu yüzden üniversitenizin bulunduğu şehir çok önemli. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmit gibi sanayinin çok yaygın olduğu şehirlerde güzel bir staj dönemi geçirme ihtimaliniz artar. Unutmayın ki staj yaptığınız şirket, sizlerin potansiyel iş yerinizdir. Bu yüzden staj yapacağınız şirketi araştırmaktan ve stajı dolu dolu geçirmekten geri durmayın. Oradaki mühendislerle bol bol sohbet edin ve tecrübelerinden bahsetmelerine izin verin. En sevdiğim sözlerden biridir; söz uçar yazı kalır. Bol bol not alın. Stajınız bittiğinde orada samimi olduğunuz mühendislerle irtibatı koparmamaya çalışın. Çünkü onlar sizin için bir referans ve tecrübe kaynağı.
SOSYAL MEDYANIN EFEKTİF KULLANIMI
Ve son konumuza geldik. Sayın mühendis adayları... Herhangi bir şirkete başvurdunuz. Olumlu değerlendirilip sizi görüşmeye çağırdılar. İnsan kaynakları uzmanı çoğu zaman (özellikle birkaç aday arasında kararsızlığa düştüğünde) görüşmenizden önce sizi googleda aratıyor. Şaşırdınız mı? Dünyanın öteki ucunda biri hapşurunca buradan 'çok yaşa' diyebilecek bir çağa geldiğimizi hatırlatarak şaşırmamalısınız diyorum. Bu yüzden sosyal medyada daha çok güven veren ve sizi diğerlerinden ayıran özgüvenli bir profil oluşturmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak asla ve asla sosyal medya hesaplarınızdan yalan beyanlarda bulunmayın. Unutmayın onlar bu iş için eğitilmiş ve yalan söylerseniz muhtemelen anlayacaklardır. Özellikle değinmek istediğim konuysa Linkedin. Eğer Linkedin hesabınız yoksa mutlaka hemen şimdi bir hesap açın. Ve inceliklerini öğrenmeye bakın. Kararlı bir profil çizmeye özen gösterin. Bu site bizler için ideal ve yüzlerce kişi bu site sayesinde iş olanağına kavuşuyor.
Umarım tavsiyeler biraz olsun kendinizi sorgulamanıza ve varolan fakat haberinizin olmadığı bir takım imkanlardan haberiniz olmasına vesile olmuştur. Burada değinemediğim birçok konu ve birçok imkan olabilir. Son tavsiyem bunları kurcalamanız ve imkanları sonuna kadar kullanmanızdır.