" Sizde ekibimize katılıp , Web sitemizde yazar olmak ister misiniz ?

Araştırmayı seven , bilgi ve becerisine güvenen.

Gönüllü olarak aramıza katılmak isteyen arkadaşlar.
seçeneğine tıklayarak bizimle irtibata geçebilirsiniz. "

Sıkıştırma Ateşlemeli Motorlar - 1. Ders : Dizel Motorlarda Yakıt Sistemi "Çalışma Prensibi"

Paylasan: Tarih: 22 Mayıs 2015 Cuma | 05:49



DİZEL MOTORLARDA YAKIT SİSTEMİ


Çalışma Prensibi


Görevi: Mazotu sıkıştırma zamanı sonunda silindir içerisine püskürterek yanmayı sağlamak. Çalışma prensibi aynı benzinli motordaki gibidir.  Emme-sıkıştırma-ateşleme( iş) ve egzos zamanıdır. Ancak dizel motorlarda bujilerin yerine enjektörler vardır. Besleme pompası ile depodan çekilen yakıt enjektör pompasına gelir. Enjektör de silindir içinde sıkıştırılmış, ısınmış temiz havanın üzerine yakıtı toz halinde püskürterek yanmasını sağlar.

Yakıt Püskürtme Yöntemleri
Dizel motorlarda sıkıştırılan hava üzerine yakıtı püskürtmek iki şekilde olur. Bunlar; 

Basınçlı hava ile püskürtme: Genellikle düşük devirli ve büyük güçlü motorlarda yakıt sıkıştırılmış hava ile silindir içine püskürtülür. Motordan hareket alan bir hava kompresörü, yaklaşık olarak rölenti devrinde 50 bar yüksek devirlerde 70 bar basınçta hava sağlanır. Bu sistem yakıtın daha iyi yanmasını sağlar. Ancak hava kompresörü motor gücünü %5-10’unu tüketir. Bu sistem yüksek devirli motorlarda uygun olmadığı için günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır.

 Mekanik Püskürtme: Yüksek devirli motorlarda mekanik püskürtme sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde yakıt silindir içine yakıta yapılan basınç ile püskürtülmektedir. Yakıtın silindire toz halinde püskürtülmesi ve yakıt ile havanın çok iyi karışması gerekir. Bunu gerçekleştirebilmek için günümüzde pompalar, enjektörler ve yanma odaları çok iyi tasarlanmaktadır. Bu nedenle günümüz motorlarının performansı yüksektir.
Bu konuyu paylas :
 
Support : Creating Website TOMO | OMD | Automotive Design
Copyright © 2012 - 2015 Otomotiv Mühendisliği © 2022 - Her Hakki Saklidir
Template Renewal by Alican Sirin Published by Facebook Group
Proudly powered by :Google | Blogger