" Sizde ekibimize katılıp , Web sitemizde yazar olmak ister misiniz ?

Araştırmayı seven , bilgi ve becerisine güvenen.

Gönüllü olarak aramıza katılmak isteyen arkadaşlar.
seçeneğine tıklayarak bizimle irtibata geçebilirsiniz. "

Eğitim Sistemindeki Sorun ve Telafisi Hakkında - Haluk Abiden Tavsiyeler 6

Paylasan: Tarih: 22 Eylül 2015 Salı | 00:42









Eğitim Sistemindeki Sorun ve Telafisi 

"Maalesef üniversiteler ve liseler halen 1950'li yıllardan kalma müfredat ile eğitim vermekteler. Bu sistemden yetişen mühendisten ne fayda gelecek? Değişmeli! Peki ne değişmeli?"

Sorun lisede başlıyor. Halen eşeysiz üreme, kurbağa sindirim sistemi, trigonometri, logaritma, mercidabık savaşı, karamanoğulları kimdir, kimyasal bağlar, periyodik tablo vs... topak topak gereksiz zırvalık öğretiliyor. Neden?


  • Müfredatı değiştirecek yürek ve bilgide kimse yok.
  • Yerine ne koyacaklar ve eğitim-öğretim ne ile oyalacak öğrencileri bilen yok.
  • Değiştirmek isteyen yok. Batıda lisede ne okutuluyor, kim inceleyecek!
  • Öğretmenler kendileri cahil. Zahmet edip, yeni nesil eğitim nedir öğrenmeye zaman ayıracaklarına, sadece çay içip öğrenciyi suçlamak daha kolay.


Halbuki bilgisayar dehası olacak çocuk, nükleer fizikte deha olacak çocuk, sanatta zirveye yürüyecek çocuk yada yeni nesil sporcumuz, dandik bir tabloyu ezberleyemedi yada ömrü boyunca asla lazım olmayacak arcsin60'ı ezberleyemedi diye ziyan oluyor, hocası ona aptal damgası vuruyor. Ya sen ne biliyorsun ki cahil, ona aptal dersin?

Biraz daha ilerleyelim. Üniversiteler çok mu farklı? Liseden gelen haybeye bilgiler, buradaki hocalarda asırlardır Osmanlı'dan beri aynı geliyor diye aynen aktarılır. Bak hoca sınıfa gelir. Daha önceden asistanlarına veya öğrencilere dayanarak hazırlattığı kitabını tahtaya yazar. Öğrenci deftere yazar. (IPAD varken bir resim çekmek varken, öğrenciye online göndermek varken... hey hey) Sonra öğrenci o defterdekileri ezberler ve çıkmış senelerin benzeri soruları ezberler veeee sınav kağıdına aynen yazar. Sonra bunu okuyan hoca da (ki asistanı okur en azından burası doğru kitabı yazan sınavı okuyor) mutlu olur kitap ile sınav kağıdı benziyor diye ve 100 verir. Bu işte eğitim sistemi.

Tüm bu yukarıdaki zırvalık sadece bir akıllı telefon ve google ile ÇÖP! Tamamı çöp. Lise 2 yıl, Üniversite 2 yıl hele ortaokul 1 yıl yeterli. Geri kalan hangi alanda yetişecek ise çocuk onun mesleki uygulamasında geçmelidir. Bu neden ile meslek liseleri candır. Onlar bile halen 1980 yılı teknolojisi. Niye çünkü hocanın cesareti yok başına iş almaya. Kaç hoca halen tepegöz kullanır bilir misiniz? Kaç hoca projeksiyon cihazını kullanmayı bilmez. Kendi sunumunu hazırlayamayan hocayı kovacaksın. Yılda 3 ay tatil yapan bir meslek kendini nasıl bu kadar sığ tutar! Makine elemanları dersi verip, kendi arabasında küçük birşeyi tamir edemeyen hoca olur mu ya!

Teknik resim şart ama der halen. E değil işte. BMW fabrikası nasıl imalat yapıyor, teknik resim olmadan. NASA blueprintleri bırakalı asır oldu. CAD içinde çiz 3 boyutlu, sonrası katı datadan direkt CAM yada CAE. Olmazzz illa ki, o 0.3 uçlar çıt çıt kırılıp göze girecek.

Balıkesir'de Ali ORAL hocam var. Öğrencilerini ve kendisini hep bir sonraki teknolojiye itekler. Bu hocam gibi kaç hoca var? Koca ülkede %30 belki. Geri kalan okullar halen yeni nesil bilgiden uzak. Öğrenciler tırmalamasa, okul çıkışı aynı teorik boşluk.

Gelelim çözüme. Bir kere herşeyden önce GOOGLE denilen şeyden haberdar olarak yeniden müfredat hazırlanmalı. Bırakın sin30 kaçtı konusunu. Mühendisliğin en ilerisini gördüm o ecük bücük integral türevleri görmedim. Onu zaten MATLAB, ANSYS yapıyor sen onu öğret. Program öğret. Kredi kartı faizi hesaplamayı öğret. İnternet teknolojilerini, sosyal medyayı, e-ticareti, yeni nesil donanım teknolojileri öğret. Yurtdışına gönder, götür. Turizim uygulama otelleri gibi mühendislik uygulama fabrikaları kursun üniversiteler.

Eee öğrenci de, azcık beynini kullacak. Programlar öğrenecek. İş yerlerinde bir şekilde mezun olmayı beklemeden tecrübe edecek. En önemlisi yabancı dili su gibi olacak. Geliyor karşıma "ben mühendisim, 3000 TL verin bana" e yabancı dil? "Orta seviye" işte bunu kürek ile döveceksin. 2015'teyiz be cahil. Artık yabancı dilin yoksa öl! Youtube üzerinde binlerce video var bedava öğren. Zahmet et izle. Olur mu ACUN'u kim izleyecek, dizileri kim izleyecek, partilere kim gidecek.

Demek ki, 3 şey değişecek;


  • Öğrencinin öğrenme açlığı ve isteği
  • Öğretmenin gerçekten öğretmeyi öğrenmesi
  • Müfredat ve gereksiz zaman kaybı



Ha olur mu derseniz?
Bizim çabamız ile olmaz. Ama 5 sene içinde Windows Hololens ile devrim gibi olur. Seve seve olacak.

Haluk TATAR

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/e%C4%9Fitim-sistemindeki-sorun-ve-telafisi-haluk-tatar?trk=mp-reader-card
Bu konuyu paylas :

0 yorum:

Yorumunuzu Yazmadan Önce Aşağıdan Yorum Kurallarını Okumanızı Tavsiye Ederiz. Kurallara Uymayan Yorumlar Yayınlanmicaktır... Saygılar

-Yorum Kuralları-
1-Yorumlarınız Konuyla Alakalı Olsun
2-Kötü İçerikli,Küfür,Ahlak Dışı veya Size Yakışmayan Kelimeler Kullanmayınız
3-Yazım Kurallarına Uygun Okunaklı ve Açıklayıcı Yorumlar Yazmanızı Umuyoruz
4-Sitemizde Yazılan Yorumlardan Site Yöneticilerimiz ve Sitemiz Kesinlikle Sorumlu Değildir... Yorumların Tamamı Yorumu Yazan Kişilerce Yayınlandığı için Mesuliyet Kabul Edilmemektedir.
****=Surç-u Lisan Ettiysek Af Ola=****
Sitemizde Sizi Ağırladığımız İçin Çok Büyük Bir Kıvanç ve Mutluluk Duymaktayız...
Bizimle Olduğunuz için Teşekkürler (Otomotiv Mühendisleri Ekibi...)

 
Support : Creating Website TOMO | OMD | Automotive Design
Copyright © 2012 - 2015 Otomotiv Mühendisliği © 2022 - Her Hakki Saklidir
Template Renewal by Alican Sirin Published by Facebook Group
Proudly powered by :Google | Blogger